Één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei…
Een ei is eigenlijk zo vanzelfsprekend maar waarom eten we nou eieren met Pasen? En waarom versieren we ze? Lees verder over wat je nog wil weten over een ei:
1. Waarom eten we met Pasen eieren?
Paaseieren eten is eigenlijk een christelijke traditie. Bij de invoering van het vasten (de periode tussen Aswoensdag (na carnaval) en Pasen was het door de kerk verboden om eieren te eten. De eieren werden dan pas met Pasen opgegeten. Oude eieren werden dan versierd en nieuwe eieren werden (worden) opgegeten.
2. Hoe kook ik een ei?
Hoe eet jij het liefst je ei? Gekookt of gebakken? Met Pasen gaan we vaak voor een gekookt ei. Maar hoe kook je nu je een ei? Wil je je ei hard, zacht of ertussen in?
Wanneer het water kookt leg je het ei voorzichtig in de pan en
voor een zacht gekookt ei —- kook 3-4 minuten
voor een hard gekookt ei —- kook 8 minuten
voor ertussen in —- kook 4 tot 6 minuten
2. Is mijn ei gekookt of rauw? Test I
Twijfel jij nou wel eens of je je ei nu al gekookt had of dat deze nog rauw is? Met deze test kom je er achter.
Leg het ei op een tafel en draai het rond op de tafel. Stop het draaien van het ei door er met je wijsvinger kort op te drukken en weer snel af te halen.
Stopt het ei gelijk met draaien? > Het ei is gekookt
Draait/wiebelt het ei nog een beetje door? > Het ei is nog rauw
3. Is mijn ei gekookt of rauw? Test II
Houd het ei tegen een (zak)lamp in een donkere kamer.
Kan je een beetje door het ei heen kijken? > Het ei is rauw
Blijft het ei donker en kan je er niet doorkijken? > Het ei is gekookt
4. Is mijn ei vers, een paar dagen oud of bedorven?
Leg het ei in een glas met water
Gaat het ei naar de bodem en blijft het schuin op zijn zij liggen?
> Het ei is vers
Gaat het ei naar de bodem en gaat het puntje schuin omhoog?
> Het ei is ongeveer een week oud
Gaat het ei naar de bodem en gaat het puntje omhoog?
> Het ei is twee weken oud
Blijft het ei drijven? > Het ei is bedorven en kan je niet meer eten.
5. Ei in een koelkastdeur: doen of niet?
Eieren kan je beter niet in een koelkastdeur leggen. Doordat de deur vaak open en dicht gaat wordt het ei vaak aan temperatuurwisselingen onderworpen en gaat het ei eerder kapot.
6. Een bruin of wit ei: Wat is het verschil?
In de supermarkt zijn ze vaak beide te koop. Witte en bruine eieren. Maar waar komt nou het verschil vandaan? Een witte kip met witte lellen legt witte eieren en een kip met rood/bruine lellen legt bruine eieren. Ze hebben wel één overeenkomt: ze smaken hetzelfde.